Kwas Mlekowy Spożywczy

Kwas Mlekowy Spożywczy

8.70 PLN

Dodaj do koszyka:

AVITKIEM możemy doprawić do smaku każdą potrawę, do przygotowania której używaliśmy octu lub soku z cytryny. Ma on nieocenione walory smakowe jako dodatek do zup, marynat, sosów, deepów, sałatek, dań głównych z ryb, przetworów warzywnych i owocowych oraz domowego zakwaszania mleka i śmietany.

AVITEK 30% KWASEK MLEKOWY NATURALNA POLSKA PRZYPRAWA W TWOJEJ KUCHNI

Avitek jest wodnym roztworem kwasu mlekowego o stężeniu 30%.

Co to jest kwas mlekowy? Kwas mlekowy w produktach spożywczych powstaje w wyniku naturalnej fermentacji cukrów prostych tj. laktozy obecnej w mleku oraz fruktozy obecnej w warzywach i owocach. Kwas ten po raz pierwszy został wyodrębniony z kwaśnego mleka i stąd pochodzi jego nazwa.

Obecność kwasu mlekowego w mleku powoduje naturalną zmianę jego struktury i smaku. Proces ten jest wykorzystywany przy produkcji serów, jogurtów, kefiru i innych produktów mleko pochodnych.
Kwas mlekowy powstaje też w wyniku fermentowania (zakwaszania) niektórych warzyw np: ogórków, kapusty, buraków...

Jako dodatek do żywności nosi symbol E270. Jest używany do regulacji kwasowości, w odróżnieniu od octu jest całkowicie przyswajany przez organizm, a tym samym nie powoduje uszkodzeń wątroby, nerek, trzustki, pęcherza i woreczka żółciowego.

Dzięki właściwościom bakteriologicznym hamuje rozwój szkodliwych drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym, co korzystnie wpływa na proces trawienia. Zawiera niezbędne dla życia mikroelementy tj. wapń, magnez, potas i żelazo. Produkty zawierające fermentacyjny kwas mlekowy znane są od wielu lat jako korzystnie działające środki dietetyczne. Wielu naukowców wiąże długowieczność ludzi z wysokim spożyciem produktów fermentowanych ? ukwaszonych, istnieją też badania dowodzące hamowanie procesu rozwoju komórek nowotworowych.

Stosować do bezpośredniego użycia: w rozcieńczeniu 1:1 (stężenie równe 10% octu )

  • Waga: 0.4kg
  • 33 Sztuk w magazynie



Data dodania produktu do sklepu: poniedziałek 03 październik, 2011.