gospodarstwo

KIM JESTEŚMY

 

Oboje pochodzimy z Bydgoszczy i jej najbliższych okolic. Nasze dzieciństwo to przede wszystkim wspomnienia z wakacji u dziadków na wsi - soczyste owoce wprost z drzewa i maliny z krzaczka, rzodkiewka świeżo zerwana, chrupana na śniadanie, mleko jeszcze ciepłe, od krowy, wypijane na deser. Nic nie zastąpi dziecku przestrzeni, zielonej łąki, bliskości lasu i świeżego powietrza.

my (81 kB)



Dlatego, gdy założyliśmy rodzinę, zaczęliśmy poszukiwać miejsca, gdzie i nasze dzieci doświadczać będą śpiewu ptaków o poranku i wilgotnej rosy na bosych nogach w ogrodzie.

Kiedy udało się znaleźć takie miejsce, tak niedaleko miasta, które jednak przyciąga swoim urokiem i atrakcjami, nie mogliśmy tej okazji nie pochwycić. Tak oto stanęliśmy przed stuletnim domem, ogrodem ze starymi jabłonkami i śliwami, łąką trzeszczącą trawami i ziołami. I jesteśmy tu... nieco odmienieni :)



malinowychrusniak1 (68 kB)



EKOLOGICZNE MIEJSCE NA ZIEMI

Gospodarstwo Ekologiczne Malinowy Chruśniak jest po prostu naszym miejscem na ziemi. Ten przepiękny zakątek, tuż pod okiem największej sypialni Bydgoszczy, przenosi ze świata pędzącego w nieznanym sobie kierunku, do krainy, gdzie Natura dyktuje warunki.


Jak w każdym gospodarstwie ekologicznym, tak i u nas prace w czasie dnia uzależnione są od rytmu, jaki nadają zwierzęta, pory roku, słońce, deszcz i wiatr. Nie urlopujemy w okresie żniw i największej intensywności we wzroście warzyw i owoców, odpoczywamy, gdy cichną odgłosy naszych podopiecznych. Wiele lat temu zajęliśmy się małą, przydomową hodowlą kóz, kur, gęsi, kaczek. Korzystając z dobrodziejstw inwentarza postanowiliśmy pokazać światu, jak cenne niesie to ze sobą korzyści.


ciagniczek (52 kB)



KOZICH PRZYSMAKÓW CZAR


Współistniejący z naszym gospodarstwem sklep Malinowy Chruśniak Żywność Ekologiczna, jest jedynym w Bydgoszczy i okolicach, wspieranym własną drobną produkcją rolną. Poza bogatym asortymentem dostępnych na rynku ekologicznych artykułów spożywczych, urozmaicamy go wyrobami regionalnymi, tworzonymi w domowych gospodarstwach, gdzie dbałość o jakość produktu towarzyszy nam od początku do końca procesu jego powstawania.



ser (34 kB)



Na tej podstawie, przyglądając się innym, poszukując podpowiedzi w literaturze zaczęliśmy przetwarzać mleko kozie. Poza TWAROGAMI, które zachwycają delikatną, kremową pieszczotą, oferujemy również twarde SERY DOJRZEWAJĄCE. Ich domeną w początkowej fazie dojrzewania jest smak lekki i subtelny, a wraz z wiekiem zyskują na intensywności i zdecydowanym aromacie.



Niezwykłą popularnością cieszą się nagrodzone na Festiwalu Smaku w Grucznie w 2014 roku KOZIE RAJCUSIE. Są to kuleczki z koziego twarogu, doprawiane szczyptą soli, bazylią i koperkiem w zalewie z oleju rydzowego (lnianki rydzej). Komponują się zarówno ze świeżym chlebem na kanapce, jak i z sałatką czy jako dodatek do mięsa.

koyi rajcus (50 kB)



GDZIE NAS NOSI


Swoją działalność zarówno tu w gospodarstwie, jak i w sklepie pojmujemy jako misję. Malinowy Chruśniak powstał bowiem z potrzeby i przeżywanych doświadczeń, a nie wyłącznie, jako pomysł na biznes. Jeśli zaś misja, to trzeba z nią iść do ludzi, na światło dzienne, mówić i pokazywać, by inni też mogli korzystać. Tak zaczynają się wszystkie nasze przygody.

Stworzyliśmy dom otwarty, taki o jakim zawsze marzyliśmy. Nie zamykamy też wrót naszego gospodarstwa na odwiedzających i gości. Nie zastanawialiśmy się więc długo, gdy Gieno Mientkiewicz z programu Przez dziurkę od sera ze stacji Kuchnia+ zaproponował nakręcenie u nas jednego z odcinków jego kulinarnej podróży po Polsce. Wraz z ekipą programu przeszliśmy cały proces przygotowywania serów i ostateczny efekt okazał się zadowalający  nie byliśmy go pewni, bo w oku kamery wszystko wygląda i smakuje zupełnie inaczej. Ale udało się i na koniec programu Gieno przygotował wykwintne placuszki z kremem z koziego serka i kwiatami akacji. Do późnego wieczora popijaliśmy rabarbarowy kompot i dzieliliśmy się swoimi wrażeniami z tego dnia.



kuchniaplus (70 kB)



Od 2014 roku jesteśmy inicjatorami i współorganizatorami, wraz ze Światem Bab, FRYMARKU BYDGOSKIEGO Jarmarku Regionalnej Żywności i Rękodzieła. Przedsięwzięcie okazało się trafione w potrzeby bydgoszczan i mieszkańców najbliższych okolic naszego miasta. Drugi rok już, co drugą niedzielę odbywają się kolejne edycje tego spotkania i musimy przyznać, że jesteśmy dumni  amatorów dobrego jedzenia, koneserów niezwykłych smaków i ludzi z dobrym gustem kulinarnym i nie tylko nie brakuje i chętnie przybywają zrobić zapasy do domowej spiżarki. Nas to cieszy ogromnie, szczególnie z tego powodu, że z wielką uwagą dobieramy wystawców i produkty. Dajemy tym samym gwarancję wysokiej jakości oferowanych produktów, a także zapewniamy wspaniały klimat i atmosferę rodzinnego spotkania.



frymark (86 kB)



Nie bylibyśmy sobą, gdyby zabrakło w naszych dodatkowych działaniach czegoś ciekawego dla dzieci. Sami mamy trójkę cudownych szkrabów i wiele przyjemności sprawiają nam rodzinne aktywności. Jedną z nich jest... wspólne gotowanie. Ogłoszony latem konkurs Fundacji Tesco Dzieciom Pracownia Talentów przyciągnął naszą uwagę i już we wrześniu otrzymaliśmy pozytywną opinię naszego projektu Tęczowe Gotowanie. Oznacza to dokładnie tyle, że od października co dwa tygodnie spotykamy się z grupką dzieciaków z Fordonu i przygotowujemy pyszności na nasze stoły. Mali kuchcikowie mają już za sobą lepienie pierogów na Wigilijny stół, pieczenie dyniowych rogalików, robienie słodyczy bez cukru i wiele innych kulinarnych wyczynów. Każde zajęcia opatrzone są tematem, który nadaje naszym spotkaniom dodatkowych atrakcji, poszukujemy bowiem ciekawych zestawień, racjonalnie dobranych posiłków i komponujemy niezwykłe i zaskakujące zestawienia.

Niejednokrotnie przekonaliśmy się, że pyszne w naszym wykonaniu nie zawsze wygląda tak jak na obrazkach w książkach kucharskich, ale mamy przy tym wiele zabawy iradochy, a to jest głównym założeniem naszego kucharzenia.



warsztatyserowarskie (56 kB)